Z kokosových ořechů, rostoucích na vysokých palmách, se využívá úplně vše – počínaje šťávou a mlékem přes chutnou a výživnou dužinu až po skořápku, z níž lze vyrábět krásné dekorativní předměty.

Z kokosového ořechu se vyrábí i chipsy

Když vkročíte do obchodního domu zaměřeného na prodej potravin a budete pozorovat, čím se plní nákupní košíky mnoha zákazníků, zjistíte, že jsou stále ve značné oblibě různé pochoutky konzumované nejčastěji při sledování televize. Těchto výrobků jsou doslova plné regály a stává se, že svým sortimentem předčí výběr ovoce a zeleniny.

rozpůlený kokos

Máme pro vás však lepší tip na mlsání u televize: co takhle ořechová směs se sušeným ovocem a k tomu kokosové chipsy? Vyměňte bramborové chipsy za dužinu z kokosu a zjistíte, že to byla šťastnější volba. Zajímavé by bylo porovnat bramborové lupínky s těmi kokosovými. Co se týče vlastností a vlivu na lidský organismus:

Přidaný tukkokosové chipsy nemají žádný přidaný tuk, jsou to pouze tenké plátky vnitřní dužiny, zatímco lupínky z brambor se smaží na rostlinném oleji, jsou jím nasáklé a tím výrazně vzrůstá jejich kalorická hodnota. Ne vždy máte zaručeno, že je olej nepřepálený, a v podstatě ani nemusíte vědět, jaký olej se na smažení použil.

rozbitý kokos

Vitamíny – smažením brambor se z původní suroviny vytratí většina cenných vitamínů a enzymů a tak jde spíše jen o pochutinu, než o něco výživného. Na kokosových zipsech si pochutnáte a zároveň dodáte organismu řadu vitamínů i minerálních prvků.

Zdravé tuky versus sůl – brambory obsahují mnoho draslíku, což je jistě prospěšné, ale lupínky by vám nechutnaly, kdyby nebyly slané. Jenže té soli se do nich přidává obrovské množství, které nemá s pozitivními zdravotními aspekty nic společného. V kokosových zipsech žádná sůl není a navíc obsahují zdravý tuk v podobě přirozených nasycených mastných kyselin.

Categories: Zboží